De term Saus klaar stucwerk wat houd dit in en de miscommunicaties hiervan.
De term saus klaar.
Er ontstaan vaak miscommunicaties/meningsverschillen bij de term saus klaar stucwerk.
Dit is niet heel raar aangezien de term behang klaar word gebruikt bij het behangen van de afgewerkte/gestukadoorde wanden.
Maar tussen sausen en behangen zit een erg groot verschil. Met name bij het latex spuiten.
Ik ga eerst het grootste verschil uitleggen tussen deze termen en zal daarna terug komen op miscommunicaties/meningsverschillen over de term saus klaar.
Bij behang klaar kan je 9 van de 10 keer gelijk beginnen met het behangen van de wand na het drogen van het stucwerk omdat het behang alle kleine krasjes en oneffenheden zal camoufleren. Tenzij het behang zo dusdanig dun is dat de oneffenheden erdoor zullen komen.
Schilderen of de gestucte muur een kleur geven heeft de tegenovergestelde werking, Op het moment dat je iets een kleur geeft of volledig wit maakt komen de oneffenheden juist naar voren.
Omdat bij de term behang klaar direct behangen kan worden gaan mensen er dus vanuit dat bij de term saus klaar meteen geschilderd kan worden.
Kort door de bocht: dit is bij saus klaar stucwerk NIET het geval!
Saus klaar stucwerk moet na droging geschuurd en nagelopen worden op kleine krasjes en deukjes omdat zoals aangegeven bij de verschillen deze naar voren komen.
Nu vraag je, jezelf waarschijnlijk af maar waarom voorkomt de stukadoor dit niet of waarom werkt hij dit niet meteen bij.
Dit kan een stukadoor niet. Omdat het stucwerk op het moment van afwerken nog nat is. Deze kleine oneffenheden en mes aanzetten (zoals wij dit noemen) komen pas naar voren op het moment dat het stucwerk begint te drogen of geheel gedroogd is.
Daarom dient de schilder dit altijd te controleren en te schuren bij het schilderen/sauzen.
Hierdoor kiezen veel bedrijven ervoor om van de term saus klaar af te stappen en het te vervangen voor Schilder klaar stucwerk. Omdat schuren en nalopen volgens de richtlijnen bij het schilderwerk horen.
Echter is het natuurlijk wel de bedoeling dat wij als stukadoor de ondergronden dusdanig goed afwerken om dit te minimaliseren.
